Lokaal Mantelzorg

Mantelzorgwaardering & community

Lokaal Mantelzorg verbindt lokale mantelzorgers en verzorgt tevens het mantelzorgcompliment. We kennen de behoeftes van de mantelzorger en streven door een goede ondersteuning naar minder risico op overbelasting.

Mantelzorgcompliment

Het mantelzorgcompliment ook wel mantelzorgwaardering genoemd is een mogelijkheid voor gemeenten om meer inzicht te krijgen in deze groep mantelzorgers. Door een digitale registratie is het mogelijk om meer informatie te achterhalen en op deze wijze de mantelzorger nog beter te informeren en te ondersteunen. Het mantelzorgcompliment bieden wij met 3 vaste opties: online winkeltegoed bij lokale winkeliers en ondernemers, een uitbetaling op de bankrekening of in de vorm van een cadeaukaart die per post toegestuurd wordt. Zo is er voor ieder wat wils.

Online ontmoetingsplek

Na uitgebreid onderzoek is ons gebleken dat mantelzorgers behoefte hebben aan: meer begrip en waardering (van de directe omgeving en de gemeente), meer ondersteuning van instanties, professionals en/of vrijwilligers en daarmee samenhangend meer vrije tijd. Een mantelzorgplatform kan een goede aanvulling zijn op de reguliere bijeenkomsten die voor mantelzorgers georganiseerd worden. Een online forum waar mantelzorgers en professionals elkaar kunnen helpen, kan bijdragen aan het voorkomen van uitval.

Marktplaats

Een marktplaats waar vraag en aanbod elkaar kunnen vinden, draagt bij aan het creëren van meer vrije tijd. Als bijvoorbeeld die klusjes in en om het huis eens aangepakt konden worden door een vrijwilliger, dan houdt de mantelzorger tijd over. En de vraag of het aanbod kan ook van meer sociale aard zijn: het aanbod voor een kopje koffie of misschien een wandeling door het bos kan ook op de marktplaats geboden worden.

Alle regelingen op één plek

Als (nieuwe) mantelzorger is het zoeken naar alle regelingen, mogelijkheden en onmogelijkheden in de gemeente. Velen zijn onbekend met het mantelzorgcompliment of kennen de mogelijkheden van respijtzorg niet. Lokaal Mantelzorg ontsluit of verwijst door naar alle informatie die relevant is voor de mantelzorger. Zo vindt de mantelzorger alles op één plek en dat is wel zo makkelijk.